Bruker du databriller på jobben?

Databriller er et hjelpemiddel som kan være svært nyttig for de som er faste brukere av datamaskin på jobben. Disse brillene kan hjelpe en i å motvirke typiske «dataskader» som vond nakke, hodepine og såre øyne. Det databrillen gjør, er å hjelpe en med å se teksten på datamaskiner bedre på en viss avstand — så man slipper å sitte for nærme skjermen, som kan være skadelig for både øyne, syn og nakke.

databriller, mikrodaisy

Å sitte foran en dataskjerm 8 timer hver arbeidsdag er ekstremt utfordrende for synet ditt, og kan også ha negative konsekvenser for resten av kroppen din. Du kan få tørre og røde øyne, vond nakke og skuldre, og mange som sliter med hodepine kan nok spore synderen tilbake til dataskjermen de sitter foran hver dag. Hvis du ofte har røde eller tørre øyne, daglige episoder med hodepine, du trenger å myse og lene deg fremover for å lese hva som står på skjermen, problemer med å konsentrere deg og vonde skuldre og nakke, er sjansen stor for at du trenger databriller.

Rett til bra syn

I følge arbeidstilsynet har du krav på å få databriller av din arbeidsgiver hvis det er et behov for dette. Det er ikke satt noen beløpsgrense på hva man har krav på som arbeidstaker med tanke på databriller, du må sammen med optikeren din finne ut hvor behovet ligger. Kanskje det er nødvendig med progressive briller, et behov som øker i takt med alderen, er du under 40 år er det nok med et par briller som er tilpasset avstanden du har til dataskjermen.

Andre tips

Det finnes andre ting du også kan gjøre for å motvirke typiske plager man får ved å sitte foran en dataskjerm. Du må alltid huske å ha en armlengdes avstand til skjermen, ta hyppige pauser ved å fokuser blikket på noe som er minst 6 meter unna i minst 20 sekunder, varièr sittestillingen og du kan spise grønnsaker som inneholder mye lutein, blant annet grønnkål.