Flere og flere av oss filmer med mobilen og laster dette senere opp på sosiale medier og andre steder. Det finnes mange bra redigeringsprogrammer og app-er på markedet, men det hjelper ikke med gode verktøy for etterarbeidet om selve filmingen ikke er gjort på riktig måte. I denne artikkelen vil det derfor bli gitt noen gode råd om hva du bør passe på når du skal filme med mobilen slik at sluttresultatet blir så bra som mulig.
Etterhvert er jo mobilkameraene blitt av en slik kvalitet at du kan lage mesteparten av filmene dine med dem. Likevel er det greit å følge noen tips for best mulig sluttprodukt. Før du starter er det greit å pusse linsen. Dette er jo et fornuftig og nødvendig råd uansett om du skal filme eller ta bilder. Og et greit råd uansett om du bruker, mobil, fotoapparat eller filmkamera. Det samler seg lett både smuss, fett og skitt på linsene. Derfor er det bra å tørke linsen før du setter i gang.
Hold mobilen liggende og film horisontalt
Det neste punktet er det viktigst som du er nødt til å forholde deg til når du filmer med mobilen. Det er at du MÅ filme i breddeformat og holde mobilen horisontalt. Eller sagt med andre ord; film med mobilen i liggende og ikke i stående format. Dette er det det syndes mest mot. Dette glemmer svært mange. Resultatet er at filmopptaket kommer i høydeformat. Da er det på mange måter ødelagt. Dette fordi det ikke er tilpasset bredden til tv-formatet, PC-er eller nettbrett. Mange mener at en stående video er like mye verdt som en ødelagt video. Når du ser filmen på mobil er det greit, men på andre avspillingsmedier er det ikke bare å snu skjermen. Derfor blir det et sort filter på begge sider av filmen. I sosiale medier (SoMe) blir folk som filmer på høykant eller vertikal latterliggjort. De får gjerne høre at de lider av Vertikal Video Syndrom.
Husk også å ikke ta for lange opptak. Med snutter på 10 til 15 sekunder blir det enklere å redigere sammen til en hel film. Det er også greit å slette opptak undereis. Med dårlige opptak ryddet av veien blir det færre opptak å forholde seg til når det skal redigeres. Bruk også kameraet bevisst underveis i filmingen. Resultatet blir best om de små snuttene tilsammen kan fortelle en god og/eller liten historie. Bruk redigeringsprogram som gjerne kan lastes ned som app-er. I selve redigeringen er det også bra om du ikke går helt bananas. Mange redigeringsprogram har overgangseffekter som kan legges inn mellom snuttene eller klippene. Bruk disse med forsiktighet og bruk de som lager minst oppmerksomhet.
Musikk skaper stemning, men husk på rettighetene
Noen liker å lage en film med musikk til. Det skaper stemning og kan løfte filmen. Pass imidlertid på at du ikke bruker en hel låt. Dette har med rettigheter å gjøre. Har du ikke avklart disse kan du for eksempel slite med å få filmen godkjent for visning på YouTube. Sitter du ikke på rettighetene til musikken kan dette gå enklere om du bare bruker deler av en låt. Selv om du har mye opptak og kan lage mye fint ut av dem i dag, er det viktig å ikke lage en for lang film. En bra filmsnutt er å foretrekke fremfor en kjedelig langfilm. Lag heller derfor noe som er på 1 til 5 minutter. Less is more. Eller sagt på filmspråket; «jo kortere, jo bedre». Når filmen er ferdig kan det jo være morsomt å dele den med andre. Om dette er på YouTube, Facebook eller andre SoMe. Da får du raskt tilbakemeldinger på hvordan den ble. Se og lær gjerne av andre også. Hvordan de filmer og kopierer. Da lærer du enda fortere hvordan du selv kan forbedre deg. Følger du disse enkle rådene vil du helt sikkert kunne lage mange fine og gode videofilmer på mobilen din, som også kan vises på andre avspillingsmedier.